خانه امیر قلی امینی

نویسنده:تاریخ:دسته‌بندی:
اصفهان, گردشگری ادبی, مجله گردشگری
تعداد دیدگاه‌ها:
0
خانه امیرقلی امینی

امیرقلی کیست؟

امیر قلی  امینی متولد 1276، سیاستمدار، مترجم، روزنامه نگار، نویسنده، پژوهشگر، موسس جمعیت شیر و  خورشید و موسس اولین پرورشگاه کودکان اصفهان است.

خانه امیرقلی امینی عمارت زیبایی است که در حقیقت دفتر کار او نیز بود و در حال حاضر بنیاد ملی نخبگان اصفهان است و در دهه قبل به عنوان محل فیلمبرداری سریال خاطره انگیز «آقای گرفتار» بود.

سرگذشت این روزنامه نگار و نیکوکار اصفهانی شنیدنی است.

زمانی که امیر قلی 9 ماهه بود پدرش که در سنین جوانی بود از دنیا رفت و به همین جهت امیرقلی از ابتدا در زندگی خود مشکلات بزرگی داشت و دائما در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلات زندگی اش بود. او خود را در کودکی به ( یتیمی بی پناه) تعبیر می کند و در مجله زندگانی عبرت آور خود چنین می نویسد:

پدر من در سن 3 سالگی پدرش شهید شد و دو سال بعد از آن هم مادر خود را که خواهر مرحوم حسین قلی خان ایلخانی بختیاری بود از دست داد و به قول معروف دو سر یتیم شد، بعد از آن عموی پدرم معروف به آقا صدر، او و خواهرش را تحت حمایت و تربیت خود درآورد و برای به دست آوردن اموال آن ها  حضانت این دو طفل را از حاکم شرع گرفت بعد از بزرگ شدن بچه ها، عمه ام را به عقد پسر خود یعنی خسروخان  درآورد و  پدرم را هم زن داد اما همچنان اموال آن ها را تقسیم نکرده بود. بعد از فوت آقا صدر خسروخان که مانند پدرش نیت پاکی نداشت اموال ما را تصرف کرد و با آن برای خود زندگی شاهانه و برای ما زندگی ای پر از مشکلات ساخت و اینچنین شد که پدر من هم آرزو ها و برنامه ریزی هایش نقش بر آب شد.

امیر قلی امینی در پایان نوشتارش این چنین می نویسد:

از من به شما نصیحت و ماندگار باشد که اگر یتیمی را دیدید بر سر آن دست محبت بکشید چرا که آن ها مظلوم ترین و بی پناه ترینند.

جالب است بدانید امیر قلی امینی علاوه بر فعالیت های سیاسی اجتماعی که داشت به کشاورزی و طبیعت نیز علاقه ای بسیار داشت و در اوقات استراحت خود به کشاورزی زمین های موروثی خود رسیدگی می کرد و با زحمت زیاد و با استفاده از روش های کاشت درخت های مو ( انگور) را مورد توجه قرار داد و در مزرعه خود از این روش های نوین استفاده کرد و به این جهت وی در اواخر دهه 40، نشان بهترین کشاورز سال را دریافت کرد.

جالب است بدانید امیرقلی امینی معروف است به ناتوانی که اصفهان را بلند کرد چرا که او در زمان نوجوانی قادر به راه رفتن نبود.

 

خانه امیر قلی امینی کجاست؟

خانه امیر قلی امینی در اواخر دوره پهلوی اول به سال 1319 به خواست و هزینه شخصی آقای امینی با وسواس تمام ساخته شد، به طوری که در مصاحبه ای اذعان کرد: «ساختن چنین عمارتی تقریبا مشکل بود به خصوص از جهت کاشیکاری و نقاشی که خود یک نمونه تاریخی است». ایشان جز اولین کسانی بود که ایده خانه- موزه را مطرح کرد. که علاقمندان جهت آشنایی بیشتر با سرگذشت و آثار وی بتوانند از خانه او دیدن کنند. خانه موزه ها در مواقعی دقیقا با وسایل زندگی و چیدمان حیات فرد در معرض بازدید عموم قرار می گیرد.

ایشان در سال 1357 زمانی که در قید حیات بود، خانه، را طی عقد صلح رسما به شهرداری اصفهان منتقل کرد.

امیرقلی امینی در سال1357 چشم از جهان بست و طی وصیت نامه آن مرحوم از همان سال 1357 عمارت، چاپخانه و کلیه کتاب های خود را به شهر اصفهان اهدا کرد تا به صورت کتابخانه، موزه و محلی برای انجمن ادبیان و شاعران اصفهان مورد استفاده قرار گیرد.

طبق وصیتی که او داشت، پس از فوت در حیاط عمارتش به خاک سپرده شد و سنگ مزار او اکنون به شکل کتابی توجه بینندگان را به خود جلب می کند که با ذکر فاتحه ای نام و یاد این بزرگ مرد تاریخ اصفهان گرامی داشته می شود.

عمارت تاریخی امیرقلی امینی در تاریخ 11 مردادماه 1384 به شماره ثبت 12304 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

لوکیشن فیلم آقای گرفتار

این عمارت زیبا یعنی عمارت امیر قلی امینی، یکی از آیتم های جذاب گردشگری فیلم در اصفهان است. فیلم جذاب و خاطره انگیز، آقای گرفتار، به کارگردانی حسن اکلیلی در سال 1370 در این عمارت باشکوه فیلم برداری و تولید شد. که می توان به خلاصه ای از این فیلم اشاره کرد: مردی که در انتظار تولد اولین فرزند خود است، اما همسرش 9 فرزند همزمان به دنیا می آورد که گرفتاری های ناشی از نگه داری 9 قلو ها، ماجرا های زیادی به دنبال دارد. خانه 9 قلوهای آقای گرفتار همان خانه امیرقلی امینی است که دختر صاحبخانه از خارج برگشته و حکم تخلیه خانه را دارد و گرفتاری های آقای گرفتار چندبرابر می شود…

بازیگران نقش اصلی این فیلم شامل : پری کربلایی، حسن اکلیلی، ابراهیم شمس، فروزان کربلایی، مینا فرامرزی، رضا جورابچی، آزاده ریاضی، فاضل فاضلی پارسا، احسان اکلیلی و…

نقش پدر خانواده، آقای گرفتار را حسن اکلیلی بازی کرده. وی کارگردان فصل اول فیلم، زاده اصفهان، کمدین و بازیگر سینما، تلویزیون و تئاترایرانی است که از جمله اثار او می توان از شما فرشته اید، سلام سرزمین من، جنگجوی پیروز، هوای تازه، آقای گرفتار و پشت کوه های بلند اشاره کرد. ایشان یکی از بازیگران مطرح تئاتر و تلویزیون اصفهان است.

فصل دوم فیلم آقای گرفتار در سال 1383 به کارگردانی آقای اکبر منصور فلاح و تهیه کنندگی حسن اکلیلی تولید شد. اکبر منصور فلاح متولد 1340، بازیگر و کارگردان سینما و تلویزیون است که از اواخر دوران ابتدایی بازی در تئاتر را شروع کرد. وی بازیگر اولین تئاتر تلویزیونی بعد از انقلاب به نام ،حصار در حصار است.

 

آدرس خانه امیرقلی امینی: اصفهان، خیابان آیت الله کاشانی، مقابل ساختمان هلال احمر، جنب کوچه شماره 8 (کوچه شهید دهقان)

فیلم «خانه امیرقلی امینی» را از لینک زیر تماشا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید