قیقاناخ که با اسم های دیگری همچون خاگینه، خایگینه و قیقناق نیز شناخه میشود، یکی از خوراک های محبوب استان زنجان محسوب میشود.
واژه خاگینه خاگ که به معنی تخم مرغ است گرفته شده و در اصل به خوراکی که با هم زدن زرده و سفیده تخم مرغ و سرخ کردن آن در روغن به دست میاید می گویند.
در حالت کلی آرد و تخم مرغ از مواد اصلی تشکیل دهنده این خوراک لذیذ به حساب می آیند.
این خوراک دوستداشتنی در اکثر شهرهای کشور همچون تبریز، زنجان، قزوین و اصفهان درست میشود و به عنوان صبحانه، دسر و میان وعده همراه با چای و حتی پیش غذا میتوان آن را استفاده کرد.
قیقاناخ به دو نوع شیرین و غیر شیرین سرو میشود که نوع غیر شیرین آن بیشتر مشابه املت است و با موادی همچون فلفل دلمه ای، قارچ و سیب زمینی سرو میشود.
اما نوع شیرین آن را با آرد، تخم مرغ و شیر یا ماست تهیه و با شهد ساده، شربت زعفرانی یا شیره انگور سرو میکنند.این دستور معمولا با استفاده از مغزیجات، پودر هل یا گل محمدی درست میشود.
نکته قابل توجه این است که در تهیه خاگینه یا همان قیقاناخ زنجانی شربت به کار نمیرود و شکر در آغاز به مایع قیقاناخ افزوده میشود تا طعم شیرینش را به آن بدهد.
این دسر شیرین و جذاب جایگاه ویژه ای در فرهنگ و سنت این شهر به دست آورده است و یکی از جاذبه های گردشگری خوراک زنجان محسوب میشود.