گردشگری موسیقی سیستان و بلوچستان
بخش جدایی ناپذیر زندگی بلوچ ها موسیقی است و از تولد تا مرگ، از اندوه تا شادی و درمان بیماری های جسمی و روانی و … تحت تاثیر موسیقی است. همچنین نفوذ و تاثیر متقابل فرهنگ های بلوچی و هندی باعث شده که طی چند قرن اخیر موسیقی بلوچی ازتاثیرات موسیقی هندی دور نماند.
ارتباط مداوم و ناگسستنی با هندوستان، موجب نفوذ فرهنگ هند و البته بخشی از پاکستان، در موسیقی بلوچستان شده است. وجود سازهایی چون بینجو، هارمونیه و دونلی، صحتی بر این موضوع است. تولید موسیقی رسانه ای نیز، تحت تأثیر همین نغمات بوده و جریان موسیقی بلوچ را دگرگون نموده و تا چهل الی پنجاه درصد نیز، به موسیقی سیستان صدمه زده است.
بانوان نیز در موسیقی بلوچ، نقش مؤثری دارند. خواننده زن در میان بلوچ ها، «نازینک» و آواهایشان، «بانگه واز» نامیده می شود. بخش گسترده ای از موسیقی آواهای بلوچی، ترانه های ذهیروک است که در گذشته نَه چندان دور، توسط زنان خوانده می شد ولی امروزه توسط مردان با ساز خوانده می شود. مردان بلوچ برای خود، موسیقی خاص دارند و چون بیشتر موسیقی خود را به همراه ساز اجرا می نمایند، به هر آهنگ آن در مفهوم کلی «طرز» گویند.
اجرای موسیقی اصیل در بلوچ ها، به عهده نوازندگان و خوانندگان طایفه است که این هنر را از نیاکان خود به ارث برده و به آن پهلوان می گویند که مشتق از دو کلمه «پهلَو» به معنی دلاور و دانا و «دان» به معنی خواننده است.
موسیقی بلوچی در انواع مختلف وجود دارد که هر کدام به بخشی از زندگی بلوچ مربوط می شود به طور مثال:
سپت(صفت)
به معنی ستایش و تمجید است. آهنگی است که از بدو تولد نوزاد به مدت ۱۴ شبانه روز توسط زنان و به شکل گروهی خوانده می شود. هدف آن سرگرم کردن زائو است. در اجرای سپت مهارت در خواندن ملاک اصلی نیست. در متن اشعار از خدا و پیامبر و بزرگان دین ستایش شده و سلامتی نوزاد و زائو آرزو می شود.
وزبت
این آهنگ نیز مربوط به پس از زایمان است که باز توسط زن ها و به شکل گروهی خوانده می شود . در وزبت بر خلاف »سپت» مهارت در خواندن لازم است.
لیلو
لیلو همان لالایی است که آهنگی کشیده و ملایم دارد. متن لیلو برای دختر یا پسر متفاوت است.
لارو
لارو به آخرین روز مراسم عروسی مربوط است، روز هفتم که داماد را برای استحمام می برند . این آهنگ هم چنین در روز ششم زایمان نیز اجرا می شود که به آن لارو ششگانی گویند.