گردشگری موسیقی بوشهر

گردشگری موسیقی بوشهر

موسیقی بوشهر و سایر مناطق خلیج فارس تحت تاثیر موسیقی مهاجرین آفریقایی ساکن در این منطقه و گویش مردم محلی شکل گرفته است. این نوع موسیقی، به دو دسته مذهبی(شروه) و غیر مذهبی(پروفان) تقسیم می گردد. آیین نیمه خوانی بوشهری، مجموعه ترانه هایی است که کارکنان لنج ها و صیادان روی دریا می خوانند. نیمه خوانی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

موسیقی بوشهر به دلیل موقعیت جغرافیایی آن و البته تجاری بودن این شهر اصطلاحا چند لایه است. از شهرهای مختلف ایران و کشورها و قومیت های دیگر در این منطقه به دلیل مراودات تجاری ردپا و اثر فرهنگی به جا مانده و بر موسیقی این منطقه نیز تاثیرگذاشته است.

موسیقی بوشهر از فرهنگ و موسیقی آفریقایی ها تاثیر پذیرفته. البته که این استان به دلیل نزدیکی با استان های لرنشین کشور بسیار زیاد تحت تاثیر فرهنگ و موسیقی لری نیز بوده و هست. البته این اثرات به این معنی نیست که فرهنگ و موسیقی بوشهری ریشه و اصل مشخصی نداشته و کاملا تحت تاثیر فرهنگ و موسیقی مردمان لر و آفریقایی بوده، اما به راحتی می توان تاثیرگیری از آن ها را در موسیقی اصیل و ریشه دار بوشهری مشاهده کرد.

در واقع موسیقی های بویر احمدی، بختیاری و آفریقایی نتوانسته اند بر موسیقی سنتی بوشهری غالب شوند، اما بر آن تاثیر زیادی گذاشته اند. نمونه بارزی از تاثیر موسیقی آفریقایی بر موسیقی بوشهری را می توان در استفاده از سازهای کوبه ای برای نواختن موسیقی های شاد و ریتمیک مشاهده کرد.

نشان دیگری از استفاده موسیقی آفریقایی در موسیقی بوشهری استفاده از سازهاست. حتی برخی از سازها همچون ساز دمام در واقع آفریقایی است، اما استفاده از آن ها در موسیقی بوشهری چنان متفاوت از استفاده آن در موسیقی آفریقایی است که خود آفریقایی ها با شنیدن صدای آن ساز احساس نزدیکی با آن نمی کنند.

بخشی از سازهای بوشهر سازهای کوبه‌ای اند که این سازها جزو ابتدایی‌ترین سازهای بشر محسوب شده و از وسایل خبررسانی در گذشته‌های دور بوده و بخش دیگر که سازهای نغمه‌ای بشمار می‌آیند، همچون نی انبان و نی جفتی است که از وسایل مورد احتیاج مردم گذشته خصوصاً دامدارها بوده.

از دیگر سازهای ملودیک این منطقه می‌توان به بوق اشاره کرد که همچنان شکل بدوی خود را حفظ نموده؛ این ساز در واقع نوعی شاخ گوزن است که تنها یک سوراخ به منظور ورودی هوا بر روی آن تعبیه شده. از این ساز صدها سال است که در افریقای شمالی جهت ارتباط مردم از راه دور، اعلام خبر و اجرای قطعات ملودیک استفاده می‌‌ گردیده است.

جاذبه های گردشگری موسیقی بوشهر

از جاذبه های گردشگری موسیقی بوشهر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید