گردشگری موسیقی کردستان

گردشگری موسیقی کردستان

موسیقی کردی جزیی از زندگی مردم کردستان است به طوری که این استان، پایتخت دف نوازی و مولودی خوانی ایران است. در کردستان موسیقی هر منطقه جغرافیایی متفاوت و تحت تاثیر فرهنگ عامه همان منطقه است. موسیقی منطقه اورامان و کردستان مرکزی، جز موسیقی های اصیل کردی است.

استان کردستان، به عنوان پایتخت دف جهان معرفی گردیده است. سنندج، مرکز این استان در سال 2019 به عنوان شهر خلاق موسیقی در میان شبکه شهرهای خلاق یونسکو ثبت گردید.

مفهوم و محتوای موسیقی‌های کردی را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد

  • برگرفته از افسانه‌ها

افسانه‌های کردی چیزی است که موسیقی کردی با آن آمیخته شده. در این بخش افسانه‌ها به شکل ترانه‌های کردی اغلب حماسی درآمده‌اند. یکی از معروف‌ترین افراد که به این نوع موسیقی پرداخته، کاویس آغا است. ترانه‌های کاویس آغا اغلب حماسی و برگرفته از آثار گذشتگان است.

  • داستان‌های دلاورانه و عاشقانه

ترانه‌های این بخش خود به دو قسمت تقسیم می‌شود:

ترانه‌های قهرمانی: این ترانه‌ها مربوط به دلاوری‌ها و مبارزه طلبی‌های یک قهرمان است.

ترانه‌های عاشقانه: این ترانه‌ها مربوط به عشق و دلدادگی دو شخص است. از معروف‌ترین ترانه‌های دلدادگی ترانه عرفانی «زنبیل‌فروش» و ترانه‌های «آس و حسن» و «خجه و سیامند» است که در آن سرگذشت دو عاشق و معشوق بیان می‌شود.

انواع موسیقی رایج بین کرد‌ها

موسیقی بدون ساز

همان طور که از اسمش پیداست در این نوع موسیقی فقط از شعر و کلام استفاده می‌شود و از هیچ سازی استفاده نمی‌کنند. این نوع موسیقی به صورت مرثیه خوانی و ریتمیک است و اشعاری که درآن استفاده می‌شود، مسائل روز مره مردم را حکایت می‌کند؛ مثل شرح حال افراد و یا توصیف مسایل عاطفی، هنری، اقتصادی و سیاسی. همچنین در این اشعار، به دلبستگی‌های افراد پرداخته می‌شود. به این شیوه از موسیقی، هوره گفته می‌شود و هر روستا و بخش با توجه به رسم و رسوم و سنت‌های خویش، هوره مخصوص به خود را دارد. هوره دو بخش دارد:

هوره ارکوازی که مسایلی که به آن اشاره شد، در آن بازگو می‌شود

هوره مور یا به اصطلاحی دیگر لاواندان، در سوگ و توصیف شخص از دست رفته سروده و اجرا می‌شود

از دیگر سبک‌های موسیقی معروف بدون ساز می‌توان بیت و حیران را نام برد

موسیقی با ساز

در این حالت خواننده شعر‌های خود را با ساز هماهنگ می‌کند و ملودی ریتمیکی ارائه می‌شود که از نظر محتوا همانند موسیقی بدون ساز است.

جاذبه های گردشگری موسیقی کردستان

از جاذبه های گردشگری موسیقی کردستان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید