گردشگری موسیقی گیلان
موسیقی گیلکی از جمله پدیده های فرهنگی ایران است که با زندگي روزمره مردم گيلان به ويژه در روستاها آميخته بوده است. این نوع موسیقی از ديرباز به اشكال مختلف در آيين ها و مناسبت هاي گوناگون کاربرد داشته است.
سبک های موسیقی این منطقه، از نواحی مختلف، فرهنگ عامه و طبیعت آن نشات گرفته ؛ از جمله توالش، دیلمان (کوهستانی)، اسپیلی، سیاهکل را میتوان نام برد.
موضوعات ترانه های گیلان شامل قهرمانی و حماسی، حرفه ای (کشت و کار)، مراسم (عروسی، تولد و عید و …)، توصیفی، عاشقانه، کودکانه، لالایی، مذهبی و نوروزخوانی است.
موسیقی سنتی گیلکی تاثیر گرفته از فرهنگ منطقه دیلمان در شرق گیلان و منطقه تالش در غرب گیلان است.
زمانی که کوروش هخامنشی سد شمال و جنوب بابل را با یاری کادوسیان و سکاها ویران ساخت، اقوام ایرانی با بابلیان به داد و ستد اقتصادی و مبادله فرهنگی و هنری پرداختند که لاجرم در این میانه نشر موسیقی نیز بین دو ملت ایران و بابل رد و بدل شد که به احتمال قریب به یقین موسیقی در منطقه گیلان در عصر هخامنشی وجود داشته است.
در این سرزمین آوازهای بانوان اشکال بسیار زیبایی داشت که امروزه کمتر شنیده می شود. یکی از علل قوی بودن موسیقی زنان در گیلان ریشه در اعتقادات باستانی این دیار دارد که به رب النوع زن معتقد بودند و منزلت والایی برای زن در اقوام گیل و دیلم قائل اند.
در بخش موسیقی مردان اصلی ترین نواها مربوط به شبانان است که در این سرزمین به دو دسته تقسیم شده اند: الف) گوسفندچران ها ب) گاو چران ها که به نام گالشها شناخته می شدند.
موسیقی تالش ها دسته دیگری از موسیقی سرزمین گیلان است که خود دارای اهمیت فراوانی است. تنوع زبانی آنان در گویش های آستارایی، لنکرانی، ماسالی سببی در گوناگونی نغمات آوازی این قوم است اما به دلیل گسترش زبان ترکی تأثیرات فراوانی از فرهنگ وارد شده گرفته اند. به سبب افت و خیزهای سیاسی منطقه در طول تاریخ موسیقی تالشی بیشتر به سوگ حماسه نزدیک تر است. مایه های شرحی یادآور هجران و تأسف بر گذشته و مرگ پهلوانان را در خود دارد که به نوعی غریبی خوانی پرشکوه می توان آن را تشبیه نمود. مهمترین نغمه های تالشی را دستون ها تشکیل می دهند مانند دستون های ماسالی، دستون های تالشی و دستون های ماسالی که همگی روایاتی از تمامی گذشته این قوم است.
موسیقی مردم دیلمان گیلان که یکی از رکن های اساسی در موسیقی گیلکی است، خود متشکل از فرهنگ مردم کُرد، تات و لُر است که به این منطقه مهاجرت کرده اند. موسیقی سنتی رقص زنان و مردان نیز در همین چهارچوب قرار می گیرد و نام های مختص به خود هم دارند. رقص سنتی گیلکی برای مردان به نام رقص پایا “ولگ سری” نامیده می شود. رقص زنان نیز شامل نوعی رقص به نام رقص چراغ است و حرکتی نمادین و حماسی در بین زنان گیلک است.
جاذبه های گردشگری موسیقی گیلان
از جاذبه های گردشگری موسیقی گیلان می توان به موارد زیر اشاره کرد: