استان خراسان جنوبی به مرکزیت شهر بیرجند یکی از سه استان تفکیکی ایالت خراسان بزرگ بوده که در سال 1383 به عنوان استانی مستقل از خراسان شمالی و رضوی تفکیک گردید.
خوراک محلی استان خراسان جنوبی تحت تاثیر همسایگانش خراسان رضوی، سیستان، کرمان، اصفهان و از شرق با کشور افغانستان قرار گرفته و فرهنگ و آداب و رسوم اقوام ساکن در آن ذائقه غذای این شهر را شکل داده است.
خراسان جنوبی نیز همچون سایر استان های ایران، خوراک های مناسبتی خاصی دارد که با آداب و رسوم مردم عجین شده به طور مثال در مراسم شب یلدا شیرینی مخصوصی از ریشه گیاه چوبک (در زبان محلی یابیخ نامیده می شود) تهیه شده که کف نام دارد و در دیگر ایام سال کمتر دیده می شود.
نام زعفران قائنات که شهره ملی و جهانی دارد در شهر قائن از توابع خراسان جنوبی کشت می گردد.
جاذبه های کم نظیر تاریخی و طبیعی خراسان جنوبی همچون ژئوپارک طبس که جز معدود ژئوپارک های جهانی ایران و خاورمیانه است، باغ های اکبریه، باغ امیرآباد، باغ شوکت آباد، عمارت رحیم آباد، باغ منظریه و بنددره این استان را به عنوان یک مقصد اکوتوریسم جذاب مطرح کرده که در کنار آن می توان از خوراکی های خوشمزه محلی استفاده نمود و بسته سفر به این استان را جذاب تر و خاطره انگیزتر کرد.
اشکنه های متنوع محلی همچون اشکنه بلغور شیر، اشکنه عدس و اشکنه نبات، قوروت بادمجان و انواع آش ها مثل آش شلغم از خوراکی های محلی خراسان جنوبی است که خود حاکی از ضرورت مصرف غذاهای پر انرژی برای آب و هوای سرد وخشک و کویری این استان است.
جاذبه های گردشگری خوراک در خراسان جنوبی
جاذبه های گردشگری خوراک در خراسان جنوبی عبارتند از: