آیا تا به حال بهار به شیراز سفر کرده اید؟
به هنگام رسیدن بهار، گویی شیراز رنگ و بوی بهشت به خود می گیرد. اواسط فروردین ماه غنچه های سفید رنگی در میان برگ های همیشه سبز نارنج پدیدار می شود. پس از چندی با شکفتن این غنچه های دل فریب، عطری دلنشین جای جای این شهر را پر میکند. به این گل ها و شکوفه های درخت نارنج، بهارنارنج میگویند که خبر آمدن فصل بهار را با عطر و بوی خویش می دهد.
نارنج یکی از فراوان ترین درختان شیراز است، چرا که متناسب با اقلیم گرم و معتدل شیراز است و نشان از هوشمندی ساکنان قدیم این شهر افسانه ای است که درخت نارنج را زینت بخش شهر خود کرده اند.
با توجه به همیشه سبز بودن این درخت انبوهی از آهن در فصول مختلف در جای جای شیراز میتوان آن را یافت.
باغ نارنجستان قوام نمونه ای بارز از باغی است که درختان نارنج را در خود جای داده. این باغ در گذشته محل زندگی کریم خان زند بوده و اکنون به موزه تغییر کاربری داده است.
در میانه های فصل بهار، جوی و نهرهای این شهر پر از گلبرگ های سفید رنگ نارنج میشود که زیبای شهر را دو چندان می کند.
این گل زیبا علاوه بر معطر بودن، خواص دارویی فراوانی همچون آرامبخش، درمان سردرد هایی عصبی و میگرنی، ضد هیجانات دستگاه عصبی، کاهش استرس، تقویت معده، درمان مشکلات کم خوابی، تپش قلب، ضد سرفه و بیش از 10 خواص دارویی دیگر نیز دارد.
ناگفته نماند که بهارنارنج در میان مسافران طرفداران زیادی دارد و به عنوان یکی از سوغات شیراز شمرده میشود. برای حفظ شادابی و تازگی این گل، میتوان آن را بسته بندی و فریز کرد.ولی برای اسفاده از آن به عنوان جوشانده و دم کننده باید آن را در محلی خشک نگه داری کرد.
بانوان محلی شیراز با بهارنارنج مربا و شربت لذیذی درست میکنند. انهایی که تبحر بیشتری دارند، افشره(عرق) بهارنارنج را گرفته و از آن به عنوان یک عرق دارویی، آرامبخش و خواب آور استفاده میکنند.
در مجموع این گیاه پر رمز راز، خواص زیادی را شامل میشود و از آن همچنین در عطر سازی، تهیه مربا، عرقیجات، انواع نوشیدنی های فصلی و ساخت اسانس استفاده میشود.
ناگفته نماند استان فارس دومین استان تولید کننده بهارنارنج و نارنج پس از مازندران شناخته میشود.
از شهرستان های تولید کننده ی معروف جنوبی استان فارس میتوان به استهبان، شیراز، فسا، جهرم، داراب، کازرون و فیروز آباد اشاره کرد.