استان کرمانشاه با مساحتی بالغ بر 25009 کیلومتر مربع، در غرب ایران واقع شده و هفدهمین استان ایران از نظر وسعت محسوب میشود. همسایگان کرمانشاه عبارتند از: از شمال استان کردستان، از شرق استان همدان، از جنوب استانهای ایلام و لرستان و از غرب کشور عراق.
طبق سرشماری انجام شده در سال 1395، جمعیت کرمانشاه 1952434 نفر تخمین زده شد که بیش از 2درصد از این جمعیت را عشایر تشکیل میدهند.
منطقه کرمانشاه از سرزمین های شگفت انگیز ایران است. این استان، از تنوع آب و هوایی قابل توجهی بهره مند است به گونه ای که در یک زمان در بخش های متفاوت آن می توانیم شاهد هرچهار فصل باشیم.
بیشترین فعالیت اقتصادی کرمانشاه در زمینه کشاورزی و دامپروری است. همچنین ازنظر تولید پشم نیز رتبه بالایی را در سطح کشور از آن خود کرده است.
استان کرمانشاه ازنظر قومی نیز از تنوع قابل توجهی برخوردار است. بزرگترین اقوام و ایلات کرد کشور در این خطه روزگار میگذرانند از جمله؛ ایل زنگنه، ایل کلهر، ایلات لک و….؛ از همین رو گویش های گوناگونی هم در این منطقه شنیده میشوند، مانند: کرمانشاهی، کلهری، ترکی سنقری، سورانی و…..
قابل پیش بینی است که مذاهب متنوعی در کرمانشاه مشاهده کنیم. میتوان گفت در این سرزمین ادیان و مذاهب متفاوتی مانند مسلمانان شیعه و سنی، اقلیتهای سلسله خاکساریه، سلسله قادریه، نعمتاللهی، یهودی، مسیحی (ارمنی و آشوری) و…، همزیستی مسالمت آمیز دارند.
کرمانشاه کنونی، از سکونتگاه های مهم در دوران مادها بوده است. در دوران سلجوقیان به طور کلی منطقه غرب ایران را کردستان نامیدند. تا زمان حکومت سلسله صفویه بر ایران، واژه کرمانشاه تنها به یکی از شهرهای غربی اطلاق میشد اما پس از آن کردستان از کرمانشاهان جداگردید. در زمان حکومت پهلوی، کل ایران به ده استان تقسیم شد که کرمانشاه به همراه همدان، ایلام و بخش بزرگی از کردستان با عنوان استان پنجم معرفی گردید.
استان کرمانشاه، همواره از مراکز مهم تمدن بشری محسوب میشده است. گفتنی است که این خطه، در مسیر شاهراه های مهم ایران از جمله راه شاهی و جاده ابریشم قرار داشته است؛ تاجایی که در قرن 19 میلادی، کرمانشاه با نام «دروازه آسیا» به شهرت رسید. امروزه نیز مسیر زیارتی کربلا و اماکن مقدس، از این خطه عبور میکند.
این منطقه، در دوران ساسانیان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده که وجود آثار تاریخی زیادی از آن دوران، شاهد بر این مدعاست. در زمان وقوع جنگ جهانی اول، کرمانشاه به تصرف عثمانی ها درآمد اما پس از مدتی قوای متفق بر آن مسلط شدند، که در این مبارزات عشایر کرمانشاه متحمل آسیب های بسیاری شدند.
انواع گردشگری موضوعی استان کرمانشاه
انواع گردشگری موضوعی استان کرمانشاه عبارتند از: